A jetitámadásnál nincs is jobb párkapcsolati terápia – Max Brooks: Ösztönlények ajánló

Max Brooks kétségkívül napjaink legfontosabb és legsikeresebb dokumentaristája, aki először az emberiséget a kihalás szélére sodró 2006-os zombi apokalipszist mutatta be brutális hitelességgel, most pedig előállt a Washington államot térdre kényszerítő, 2020-as vulkánkitörés leghajmeresztőbb és legvéresebb sztorijával is. Avagy a World War Z szerzője 14 év után újabb kamu dokumentumregénnyel jelentkezett, ismét bebizonyítva, hogy nála jobban senki sem tud fiktív vérengzésekről hazudni 300-400 oldal terjedelemben.

És bár az Ösztönlények ugyanazt a stílust képviseli, mint amit anno a World War Z is hozott, a hasonlóság itt nagyjából ki is merül a két könyv között. Max Brooks ugyanis a zombikat ezúttal jetikre cserélte, a rengeteg karakterrel és történetszállal operáló cselekmény helyére pedig egy jóval fókuszáltabb sztorit rakott, amiben nem az egész emberiség küzd elkeseredetten a túlélésért, csupán csak néhány gazdag környezetvédő próbálja elkerülni, hogy majomeledel váljon belőle.

Az Ösztönlények története Washington állam vadonjába, a Greenloop nevű zárt közösségbe kalauzol el minket. Ide költözik be a regény elején főhősünk, Kate Holland, valamint férje, Dan, akik haldokló házasságukat próbálják megmenteni ezzel a lépéssel. A kicsiny település elsőre több mint idillikusnak tűnik: a szomszédok kedvesek és segítőkészek, a netkapcsolat gyors és stabil, a környező erdő pedig kellemesen jetimentes. Mindez azonban egy szempillantás alatt gyökeresen megváltozik, mikor az 55. oldal magasságában kitör a Rainier-hegy, egész Washington államot hamuba és káoszba borítva.


A lávafolyam végül messze elkerüli Greenloopot, csakhogy a környező utak így is megsemmisülnek, elvágva a lakókat a külvilágtól, és ha ez nem lenne elég, a kitörés következtében Puyallup, Tacoma és Seattle is megy a levesbe, így a katasztrófavédelemnek jobb dolga is van, mint néhány high-tech hippi után kutatni a washingtoni vadonban. Talán mondani sem kell, hogy Greenloop látszólag barátságos lakói az adott helyzetben két pillanat alatt egymás torkának ugranak, elmérgesedő viszályuknak pedig csak akkor lesz vége, mikor az erdőből előbukkan az első gyanúsan nagy (és meglehetősen éhes) majom…

Ha valaki olvasta a World War Z-t, az az Ösztönlények felépítésén sem fog meglepődni, ugyanis ez a regény is egy sor visszaemlékezésen keresztül mutatja be, pontosan mi történt Greenloopban, miután elszabadult a Pokol. A fenti könyvvel ellentétben azonban ez a szöveg nem több tucatnyi szereplővel dolgozik a világ minden tájáról, hanem leginkább Kate Hollandra fókuszál. A cselekmény javát így a nő naplója teszi ki, az E/1-es mesélést pedig csak néha szakítja meg egy-egy közbeszúrt interjúrészlet vagy tudományos cikk. Ennek megfelelően az Ösztönlények sokkal személyesebb, sokkal intimebb hangvételű, mint a World War Z volt, és bár hiányzik belőle az utóbbira annyira jellemző nagyívű történetvezetés, ezt jól ellensúlyozza az árnyaltabb karakterekkel és a komolyabb drámával.

Az Ösztönlények szereplői kivétel nélkül mély, hiteles és a maguk módján könnyen megszerethető vagy meggyűlölhető arcok, akiket a szerző hatalmas műgonddal épít fel az első fejezetekben, és akik épp emiatt gyakorlatilag elviszik a hátukon az egész cselekményt. Elsőre persze mindegyikük nagyon nyílt, nagyon kedves és nagyon környezetvédő figurának tűnik, azonban abban a pillanatban, ahogy kitör a Rainier-hegy, és az égből alászálló hamu maga alá temeti az idilli greenloopi életet, egyből megmutatkozik mindenkinek az igazi arca. Ennek köszönhetően az Ösztönlények igazából jetik nélkül is tökéletesen működne: az első száz oldalon például még egyetlen indokolatlan méretű lábnyom sem kerül elő, de az egymásnak feszülő karakterek így is bőven elég drámát generálnak ahhoz, hogy hajtsák előre a történetet. Akkor pedig, amikor a majmok is beköszönnek, végleg elszabadulnak az indulatok, a cselekmény pedig meg sem áll egészen a végső leszámolásig, ahol kiderül, hogy mindenki pontosan addig környezet- meg állatbarát, amíg el nem kezdik kitekerni a nyakát.

Nem szabad továbbá megfeledkezni a karakterfejlődésről sem, hiszen a legtöbb szereplő durván látványos utat jár be ezen a téren. Avagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy a katasztrófahelyzet nem csak az emberek árnyoldalát hozza elő, és kifejezetten jó azt látni, ahogy az egyes karakterek legyűrik a legnagyobb félelmeiket és hiányosságaikat, hogy szembe tudjanak szállni az életüket veszélyeztető szörnyekkel. Ezen a téren talán Dan esete a legjobb példa, aki egy életunt és kiégett munkanélküliből szép lassan a település mindenesévé lép elő, gyönyörűen bemutatva, milyen hatalmas motivációt jelenthet bárkinek, ha úgy érzi, hogy effektíve van célja a létezésének.


Akad azonban pár kevésbé acélos részlet is itt: érdemes például megemlíteni a lábjegyzeteket, amikből valami indokolatlanul sok található a regényben. Ezek között találni néhányat, ami tényleg hasznos vagy érdekes információkkal szolgál, sok esetben viszont teljesen feleslegesnek érződnek ezek a közbeékelt kommentárok, ugyanis vagy olyasmit magyaráznak, amit a szövegkörnyezetből simán ki lehet következtetni, vagy olyasmit, ami jó eséllyel a kutyát sem érdekel. Így a legtöbb lábjegyzet leginkább arra való, hogy megakassza az olvasást, én pedig egy idő után teljesen ignoráltam is őket, mindenkinek jobb lesz így alapon.

A második negatívum valószínűleg csak az én személyes fájdalmam, de a magam részéről simán el tudtam volna viselni több interjúrészletet és tudományos cikket is a könyvben. A cselekmény javát kitevő naplóbejegyzéseket ugyanis remekül egészítik ki ezek a „bevágások”, így pár extra részlet például a káoszba borult Seattle-ről vagy a jetik evolúciós hátteréről (igen, ezzel is foglalkozik a regény) jól jött volna, mondjuk valahol középen, amikor azért leül a sztori a nagy finálé előtt.

De a fenti két apróságot leszámítva egyetlen szavam se lehet az Ösztönlényekre. Max Brooks jött, látott és bebizonyította, hogy a nagyra nőtt majmokról pont olyan jó könyvet tud írni, mint a csoszogó hullákról. Épp ezért az Ösztönlények nyugodtan ajánlható bárkinek, akinek bejönnek a véresebb thrillerek, és aki nem bánja, hogy élete hátralévő részében nem tudja majd néhány alaposan kihegyezett bambuszkaró nélkül meglátogatni a majomházat az állatkertben …

Megjegyzések